Jdi na obsah Jdi na menu

Jak dělíme software?

30. 11. 2010


Jak dělíme SW ?

1.1  podle funkce

 

  • Systémový software; umožňuje efektivní používání počítače
  • Firmware; software obsažené v hardware (BIOS, firmware vstupně-výstupních zařízení…)
  • Operační systém; spravuje počítač a vytváří prostředí pro programy.

                    Jádro operačního systému; (včetně ovladačů zařízení)

             Pomocné systémové nástroje; pro správu operačního systému (formátování disků, nastavení oprávnění, utility, démoni apod.)

  • Aplikační software; umožňuje uživateli vykonávat nějakou užitečnou činnost, například kancelářské balíky jako je textový editor, tabulkový procesor nebo prezentační program.

 

 

1.1.2    Podle finanční dostupnosti

§   Freeware; je software, který je distribuován bezplatně (či za symbolickou odměnu typu poslání pohlednice, mnohdy autor umožňuje (ale nevyžaduje) v případě spokojenosti zaslání finančního daru), někdy hovoříme o typu softwarové licence.

Autor si u freeware zpravidla ponechává autorská práva, například nedovoluje program upravovat nebo omezuje použití zdarma jen pro nekomerční či  osobní potřebu.

          Jedná se tedy o volně šiřitelný program, bez placení autorského honoráře. Na světě existuje mnoho katalogů, které seskupují tyto programy většinou společně s programy, které jsou k dispozici ke stažení na zkušební dobu. Tyto katalogy jsou dobrým zdrojem alternativního software k drahým placeným licencím.

 

§  Shareware; Shareware je označení pro software chráněný autorským právem, který je možné volně distribuovat (typicky na internetu nebo na CD nebo DVD, jež jsou přílohami časopisů). Uživatel má možnost software po určitou dobu zkoušet, zda mu vyhovuje nebo ne. Pokud ho ale nadále používá, je povinen se řídit podle autorovy licence a zpravidla zaplatit cenu programu nebo se třeba jen registrovat.

          Volně šířený shareware má obvykle zabudovaná omezení (časová – trial, funkční – crippleware, omezující uživatelův komfort – adware, nagware). Pak mluvíme o demoverzi.   

Heslo nebo softwarový klíč pro přístup k plně funkční verzi obdrží uživatel po zaplacení.

          Některé programy z kategorie shareware však plnohodnotně fungují i po vypršení testovacího období…

§   Komerční software; je takový software, který je šířen za úplatu. To znamená, že pokud produkt chcete používat, musíte za to tvůrci zaplatit.  

Takový software je obvykle možné používat jen dle omezení dané jeho licencí.

Často je tak omezen počet instalací software současně, přenositelnost licence či právo modifikace produktu. Příklady komerčního software jsou Microsoft Windows, Microsoft Office či Adobe Photoshop.

          Komerční software je často brán jako synonymum pro proprietární software. Ve většině případů skutečně platí, že komerční software je zároveň proprietární, ale nemusí tomu tak být.

 Lze vymyslet i různá další rozdělení podle druhu, účelu, vzhledu, funkčnosti apod.