Jdi na obsah Jdi na menu

Systémový SW a jeho rozdělení

30. 11. 2010

Systémový SW a jeho rozdělení

Systémový software je v informatice speciální programové vybavení, které umožňuje uživateli s počítačem pracovat, ovládat ho, spouštět aplikace a podobně. Systémový software se nachází na pomezí hardware a aplikačního software a běžný uživatel s ním přímo nepracuje (na rozdíl od aplikací).

 

Mezi systémový software patří

1) operační systém

Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí.

Skládá se z jádra (kernel) a pomocných systémových nástrojů.

Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní  (API) a přidělovat jim systémové zdroje. Operační systém je velmi komplexní software, jehož vývoj je mnohem složitější a náročnější, než vývoj obyčejných programů.

 

 

2) pomocné systémové nástroje - pro správu operačního systému

(formátování disků, nastavení oprávnění, utility, …)

Utility (pomocné programy) je typ počítačového programu. Slouží k zjednodušení činností, které lze jinak realizovat s vynaložením většího úsilí (například použitím několika různých aplikací…), popřípadě vyžadují jisté znalosti (například příkazů, parametrů aj.).

          Příkladem může být správa operačního systému (jeho oprávněných uživatelů a jejich práv, nastavení vlastností apod.), nastavování skrytých vlastností aplikací a podob.

 

 

3) firmware - software obsažený v hardware ( resp. ve vstupně-výstupních zařázeních)

 

Firmware je programové vybavení, které je integrální součástí elektronického zařízení. Tyto programy jsou většinou naprogramovány (vypáleny) do nevolatilních pamětí (ROM, EPROM, …) firmou vyrábějící dané zařízení.

Do firmware bychom měli počítat také obsah programovatelných hradlových polí, pokud jsou v daném zařízení použita. V závislosti na způsobu uložení jej lze v některých případech modifikovat buď výměnou (tak zvané přečipováni) nebo přepsáním obsahu (tak zvané "flešování"). Firmware bývá často úzce vázaný na hardware pro který je určen.

V dnešní době obsahuje drtivá většina elektronických zařízení nějaký programový kód - firmware, například herní konzole, mobilní telefony, fotoaparáty, domácí videotechnika. čerpací stanice, bankomat, ... .