Jdi na obsah Jdi na menu

Co znamená AAC ?

30. 11. 2010

Advanced Audio Coding (zkráceně AAC) je standard pro ztrátovou kompresi zvuku. Byl vyvinut jako logický následovník formátu MP3 na středních až vyšších bitratech v rámci standardu MPEG-4.

Formát AAC není úplně jednotný a obsahuje v sobě několik profilů, vylepšení apod. Taktéž existuje mnoho kodérů (většinou proprietárních), které se razantně liší kvalitou. Nicméně AAC je jeden z nejpokročilejších formátů komprese zvuku a jeho různé modifikace jako AACplus apod. obsahují velmi pokročilé technologie jako LTP (Long Term Prediction) nebo Postprocessing, které z nich na nízkých bitrate dělají nejlepší audio formáty (mnohdy lepší než Vorbis).

Kodérů AAC je velké množství, od málo vyvedených jako FAAC (Fast AAC) nebo Nero Digital až po prvotřídní jako AAC kodér od firmy Apple.

Softwarová podpora není zrovna nejlepší, většina přehrávačů potřebuje externí plugin (pokud nějaký existuje). V oblasti hardware se ujal především v přehrávačích firmy Apple Ipod. Jeho podpora se také nachází v novém firmware (2.0) PSP (Play Station Portable) nebo v přehrávačích ZEN firmy Creative.